Llámanos +34 659 784 935

Ayuda

Blog

L’Ajuntament d’Altafulla inicia la digitalització de l’Arxiu Municipal

163259 – Principal1

Els primers documents digitalitzats són un Cadastre datat l’any 1777 i un llibre titulat ‘Apeo de Altafulla’, que es podria situar en la segona meitat del segle XIX

Una pàgina del Cadastre de 1777

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament d’Altafulla ha digitalitzat recentment dos documents històrics. Es tracta d’un cadastre datat l’any 1777 i un llibre titulat ‘Apeo de Altafulla’, sense datació, però que es pot situar aproximadament en la segona meitat del segle XIX.

L’objectiu de la digitalització es poder oferir la consulta d’aquests dos documents al públic interessat, investigadors i investigadores, així com a persones amb curiositat per conèixer el passat d’Altafulla i de les persones que hi vivien. L’accés a la versió digital permet que persones de tot arreu hi puguin accedir, però sobretot evita que els documents es malmetin per la seva manipulació.

El cadastre apareix datat l’any 1777 i té 238 pàgines. El document numera les partides de terra a mode de fitxa. Cada número inclou la descripció de la partida de terres, una relació amb el tipus de cultiu, la qual inclou la qualitat d’aquests, quantitat i el tribut a pagar. Després, s’indiquen els límits de la partida amb els punts cardinals, en els quals apareixen el nom de diversos propietaris i propietàries. Aquest cadastre és una eina que permet tant la investigació sobre territori com per a la recerca genealògica, donat que apareixen els noms i cognoms dels propietaris de les terres.

El segon document s’anomena ‘Apeo de Altafulla’ i compta amb 64 pàgines.  És una tipologia de document típic de l’Edat Moderna que combina registres cadastrals, drets, privilegis i jurisdiccions. Aquest llibre mostra la relació de les diferents partides d’Altafulla, que apareixen identificades amb el nom del propietari o propietària i un número. S’indiquen les parcel·les que formen terreny per mitjà dels  punts cardinals. El document indica en cada partida de terra la seva localització en un plànol, que malauradament no s’ha conservat. 

La preservació de la documentació antiga és un dels objectius de l’Arxiu Municipal, alhora que vetlla per la difusió i la recerca de documents sobre la història d’Altafulla. Posar a l’abast aquests documents a la ciutadania suposa un salt en la divulgació i és una eina molt útil per a totes aquelles persones que vulguin conèixer Altafulla i el seu patrimoni documental. 

Consulta els documents a l’espai web de l’Arxiu Municipal.

Torredembarra.Clarà

Clarà celebrarà Sant Sebastià aquest diumenge mantenint només l’Ofici en honor al patró i amb música itinerant per a gaudir-ne des de casa

El 20 de gener és Sant Sebastià, el patró del barri de Clarà. L’actual situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 no permet l’organització dels actes festius que es duien a terme durant tot un cap de setmana. Per aquest motiu, només es mantindrà l’Ofici i una actuació musical. La celebració de d’Ofici Solemne dedicat al patró de Clarà tindrà lloc el diumenge 17 de febrer, a les 11.15 h, a l’església de Sant Joan (Baix a Mar). Les restriccions d’aforament per la Covid-19 fan inviable la celebració de la missa en la petita església de Clarà i les baixes temperatures d’aquests dies tampoc permeten fer la celebració a la plaça exterior.

Posteriorment, hi haurà música itinerant pels carrers del barri de Clarà, a càrrec de la Martingala Band, perquè els veïns i veïnes en puguin gaudir des de les seves cases. També s’ha previst il·luminar d’una manera especial l’edifici de l’església de Clarà de dissabte a dimecres vinent, per posar en valor aquest element del patrimoni arquitectònic del barri.

Foto d’arxiu: Anna F. – Aj. Torredembarra —

TORREDEMBARRA.

La asociación de Pesebres de Torredembarra se adapta a esta inusual situación y comparten los pesebres presentados a concurso en su web.

https://pessebrestorre.wordpress.com/…/mostra-de…/

Torredembarra: El nou reglament de Cal Dània ja incorpora l’ús social dels horts ecològics a través d’entitats del tercer sector

Els horts ecològics de Cal Dània destinats a persones jubilades incorporaran l’ús social per a destinar-les també a entitats del tercer sector. Així ho recull el nou projecte de reglament de l’ús d’aquests espai que el ple de l’Ajuntament de Torredembarra va aprovar inicialment per unanimitat en la secció del 17 de desembre. A partir d’aquest acord, s’iniciaran els tràmits d’informació pública i audiència als interessats per a la presentació de reclamacions i al·legacions, si ho consideren oportú.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha explicat que amb el nou reglament a més de persones jubilades també podran ser usuàries d’aquest espai destinat al conreu ecològic les entitats de caire social, pedagògic o ambiental sense ànim de lucre que es trobin inscrites al Registre Municipal d’Entitats i Associacions Ciutadanes de Torredembarra. Per a sol·licitar disposar d’una llicència d’ús, aquestes entitats hauran de presentar una proposta de programa de desenvolupament d’hort social que inclogui, entre d’altres qüestions, l’objectiu a complir, els requisits socials de les persones que realitzaran els treballs de conreu, el repartiment de l’espai i sistema de conreu, la designació d’una persona responsable del grup, normes de funcionament intern (horaris, nombre màxim de persones destinades al conreu, destí social dels aliments conreats en el cas que no sigui l’autoconsum), etc.

Tal com s’assenyala en el mateix reglament, Cal Dània té la vocació de ser un espai dinàmic per a la promoció i coneixement de l’agricultura ecològica. Una eina per al millor coneixement del medi natural rural, per a la protecció de les varietats agrícoles locals i per a la divulgació d’aquesta pràctica. És a dir, vol ser un motor per al coneixement i la divulgació del món rural de Torredembarra i un lloc d’esbarjo per a persones preferiblement jubilades o prejubilades així com entitats del tercer sector social. Actualment, Cal Dània compta amb 47 horts d’entre 50 i 60 m2 per a persones jubilades, dels quals 13 estan buits i pendents de tornar a assignar. També disposa d’uns 600 m2 que es preveu dividir en tres parts per horts comunitaris per al desenvolupament d’activitats educatives per part d’entitats socials. Dins l’espai de Cal Dània existeixen, també, unes zones per poder desar els estris necessaris per al conreu, i un espai comú per abastir-se d’aigua, gestionar els residus vegetals generats i per al gaudi i descans.

Foto d’arxiu: Anna F.- Aj. Torredembarra

¿Sabías que…?

En la plataforma comercial y de negocios del Baix Gaià puedes vender o comprar. https://baixgaiaonline.com/tienda/

Solo debes de registrarte. https://baixgaiaonline.com/

Estamos para ayudar al comercio local y servicios de proximidad. ¿Te apuntas?

¿Tienes dudas? Llámanos: Tel. 659784935 o escríbenos: info@baixgaiaonline.com